Het ontwerp van de plattelandskathedraal werd getekend door de in 1820 in Keulen geboren architect Weber. Weber woonde en werkte in Roermond en was een tijdgenoot van de bekende architect Kuijpers die eveneens daar zijn thuis had.
De Lieropse kerk moest een plattelandskathedraal worden, zijn laatste ontwerp, letterlijk de kroon op zijn werk.
Ontwerp en bouw hadden veel voeten in aarde en bezorgde bouwpastoor van Dongen heel wat problemen. Vooral doordat de kosten veel hoger uitvielen dan begroot. De aanvankelijk geschatte kosten ad. Fl. 50.000,- bedroegen uiteindelijk bijna fl. 85.000,- zonder inrichting. Deze kosten werden grotendeels opgebracht door de toen plm. 900 inwoners van Lierop.
Op 19 juli 1895 is de kerk ingewijd. Na enkele jaren is door pastoor Offermans begonnen met het inrichten van de kerk hetgeen in 1916 werd afgerond.

Oorspronkelijk werd de imponerende koepel geflankeerd door 4 torens. Twee daarvan werden in de 50-er jaren van de vorige eeuw om constructieve reden afgebroken.
De kerk beschikt over een rijke inrichting waarbij vooral het kleurrijk beschilderde metselwerk opvalt.

Bijzonder is dat de kerk nog te bewonderen valt in haar geheel oorspronkelijke staat. De veranderingen en vernieuwingen zoals die in de jaren ’60 van de vorige eeuw in veel kerken zijn doorgevoerd, zijn aan deze kerk voorbij gegaan.
De kerk is een Rijksmonument.
Gedurende de vakantieperiode is de kerk op woensdag- en zaterdagmiddag voor publiek opgesteld. Buiten deze tijden kan door een glazen opening een blik op het interieur worden geworpen.
Voor groepen worden op verzoek rondleidingen gehouden (verzoek richten aan de pastorie).

Algemeen wordt de kerk geroemd om haar uitstekende akoestiek en is daarmee uitstekend geschikt voor geven van uitvoeringen.
Bovendien beschikt de kerk over een uitstekend van Hirtum orgel uit 1856 dat bij concerten vaak gebruikt wordt.

Rob Fritsen maakte een prachtige serie foto’s van de kerk: http://www.rkfranciscus.nl/?p=news&id=105